Felszerelés ajánló

A természetjárás minden évszakban csodálatos! Csak megfelelő elszántság, erőnlét és persze felszerelés szükséges hozzá. Aki másképpen gondolkozik, biztosan nem látta még az erdei tájat egy téli holdfényes éjszakán, vagy nem vágott neki a nyári hőség kalandos útjainak, ahol a jéghideg forrásvíz mindennél üdítőbb élményt nyújthat, bármilyen wellness program helyett. Na de nézzük meg, mire is kell odafigyelnünk, mielőtt túrára mennénk.

Egy őszi túra időjárása sem jobban szeszélyes, mint egy langyos májusi nap, amikor bármelyik pillanatban elönthet minket egy hideg tavaszi zápor. Ősszel a természet elcsendesedik, és gyönyörű színekben pompázva várja a hideg, de békés telet.  A hűvös időjárásra tekintettel fontos, hogy jól válasszuk meg öltözékünk minden darabját, legyen nálunk a változékony időjáráshoz megfelelő és elegendő számú ruhadarab, de ne cipeljünk magunkkal felesleges dolgokat, ami a táv végére akár hátráltathat is minket.

Lábbeli

Egy hosszabb erdei túra egyik alappillére a helyes cipő megválasztása. Sokan túlmisztifikálják a hazai terepviszonyokat és robosztus, drága, valamint nehéz bakancsokat húznak egy 20-25 km-es túrára. Pedig a könnyű súly segíthet teljesítményünk javításában. Mindenképp bejáratott cipőt válasszunk, ami jól illeszkedik lábunkra, megfelelő vastagsággal rendelkezik, ugyanakkor nem von teljes vákuumot a lábfejünkre. A vízállóság fontos, de ha nincs 50-60 ezer forintunk egy ilyen cipőre, elegendő lehet, ha az egyszerűbb cipőboltokban is megkapható impregnáló spray közül választunk egyet. A túra előtti este megtisztított cipőnkre fújjunk belőle egy adagot.  Nem lesz elegendő arra, hogy 10 percnél tovább álljunk egy hegyi patakban, de a harmatos fű, vagy egy-két rosszul célzott tócsa nem fogja eláztatni a lábunkat, hogy a nap hátralévő részében vizes lábbal tocsogjuk végig utunkat. Ha vásárlásra adjuk a fejünket fontos megnézni a talp (vibram), a cipőfűzők, valamint a lábfej alátámasztásának minőségét. A cipő felvételekor figyeljünk a helyes megkötésre, legyen elegendő hely a lábujjak és a lábfejünk mozgására. Fontos, hogy ne mozogjon a bokánk össze-vissza és tudjunk támaszkodni nehezebb és köves terepviszonyok esetén is.

Zokni

Ha már lábbeli, lehetőleg ne egy kínai 100 % pamut vagy műszálas zoknit vegyünk fel, hanem próbáljuk meg az olcsón és könnyedén beszerezhető sport zoknik egy változatát. Ég és föld a kettő. Az áruházak ebből is ezer és egy félét kínálnak, és természetesen itt sem a ledrágább a legjobb megoldás. A jó túrazokni nem vastag, anyagát tekintve gyapjú és szintetikus anyagok keveréke, varrásmentes és jól illeszkedik lábunkra. Méretét tekintve itt nem a titokzokni a divat, jó, ha a zoknink a bakancsból kilógva védi a lábunk és védelmet nyújt a kidörzsölődés ellen. Még egy kis trükk: hosszabb meneteléseknél a vízhólyagok elkerülése érdekében felvétel előtt egyszerű hintőporral szórjuk be a lábunk és a zoknink belsejét. Ha már zokni, dobjunk be egy párat a táskánba is váltásként; az ördög sosem alszik, nem árt, ha lehet mihez nyúlni egy átnedvesedett cipő esetén.

Ruházat

Az őszi időjárás gyakran megvicceli a gyanútlan túrázót.  A reggeli még csípős levegőt és a napközben az árnyékokban hideg időt a napon már az izzasztóan meleg váltja fel, ami egy rosszul kiválasztott ruházat során nagy kedvszegő lehet, de egy idilli állapotot is elronthat egy olykor előbújó hideg szél, netán zápor. A legfontosabb, hogy semmi ne akadályozza a mozgásunkat, ugyanis nincs rosszabb annál, ha egy szűk nadrágszíj vagy egy kézemelésnél testünkre feszülő kabát visszafogja erőnlétünket és korlátozza egész nap a helyes testtartást. Az ideális testhő fenntartása érdekében vegyünk föl vékony aláöltözetet, ami melegen tartja testünk, de felszívja a bőrünkön lévő nedvességet. Ezen rétegre érdemes egy gyorsan száradó, viszonylag még vékony felsőréteget választanunk, ami tovább vezeti kifelé a nedvességet, de a plusz légréteg miatt a testünk által termelt hőben gyorsan meg tud száradni.  Kívülre egy szél- és eső álló, lehetőség szerint lélegző vagy könnyen szellőztethető (cipzáros, patentos) kabátot válasszunk. Ez a kombináció könnyen változtatható, akár egy meredek emelkedő esetén levehető, de egy szeles kilátóban lévő pihenő esetén gyorsan és könnyedén visszavehető. A biztonság érdekében én az őszi és téli hónapokban minden esetben a táskámba rejtek még egy vékony, de annál melegebb polár pulóvert is, ami a kiszámíthatatlan időben is megfelelő komforton fogja tartani a hőháztartásom és didergés nélkül csinálom végig a túrát. Az alsótest védelmének alapszabálya megegyezik a fentebb leírtakéval. Kényelmes, rugalmas vékony alsóréteg (akár egy kényelmes és nem túl vastag harisnyanadrág) felé kerüljön egy valamennyire szél- esőálló nadrág, amit nem sajnálunk összepiszkolni. A túl vékony réteg, pl. egy futó vagy aerobik nadrág sajnos a kényelmes tulajdonságán kívül más hasznot nem tud jelenteni számunkra egy erdei túrán. Könnyedén megsérülhetünk egy fa vagy kő horzsolásától, az egyréteg miatt pedig hamar kihűlhetünk, ha egy kis csapadék vagy izzadságunk eláztatja a nadrágot.

Olykor testünk kihűlése nem csak ezen ruhadarabok megválasztásától függ, hiszen testhőnk legnagyobb része fejünkön keresztül távozik. Ezek miatt nem árt egy vékony sapkát magunkkal vinni, hogy szeles, hűvös időben a fejünkre tudjuk húzni. Csak pár gramm, kis helyen is elfér a táskánkban, ha épp nem lenne rá szükségünk. Ugyanígy hasznos lehet egy könnyű és puha sál, amit szintén könnyedén bedobhatunk és tárolhatunk a táskánkban.

Hátizsák

Mindenképp hátizsák és nem válltáska, de szerintem ezt nem is kell magyaráznom. Minél kisebb és könnyebb, annál jobb.  Praktikus zsebek, strapabíróság, jól kiképzett varratok és állítható vállpántok, ez a lényeg. Itt nem menő, ha a fenekünknél lóg a táska, fontos, hogy induláskor és pár kilométer után is ellenőrizzük, jól vannak e beállítva a pántjaink. A zsibbadó kezek, görnyedő hát rendkívül kellemetlen tud lenni, és a fájdalom mindig akkor jelentkezik mikor már túl késő. A táskánkba férjenek el a maximálisan szükséges kellékeink, de azokat érdemes a maximális helykihasználás miatt rendszerezve, átgondolva bepakolni.

Egyéb

A túrabot a természetjárás legális doppingja. Ha jól használjuk, nem csak gyorsabbak lehetünk, de a le- és felmeneteknél hatalmas terhet képes levenni térdünkről és lábainkról. A hosszabb távok végére rengeteg energiát megspórol nekünk.

Fej/zseblámpa

Ősszel a nappalok rövidülnek, egy- egy túra gyakran belecsúszik a naplementébe, amikor egy sűrű erdőben a látási viszonyok csökkennek. Természetesen túravezetőid mindig gondoskodnak arról, hogy időben visszaérjünk lakott területre, és náluk minden esetben van fejlámpa is, de szerencsés lehet, ha egy-egy túrázónál pluszban megbújik egy tartalék lámpa.

 

Az itt leírtakat senki ne vegye kőbevésett szabályoknak, mindenki más komfortfokozattal rendelkezik és különbözőek az igényeink is. Ez csak egy ajánlás, a többit mindenkinek magának kell kitapasztalnia.

 

Jó túrázást kívánunk!

Gyarmati Éva
bronzjelvényes túravezető