Nagy-Bihar csúcstámadás – Felszerelés ajánló

Ahogy valaki egyre többet túrázik, egyre inkább ráérez arra, hogy mit érdemes vinni egy túrára és mi az, ami csak a plusz súlyként a hátadat húzza. A Nagy-Bihar túráig még van lehetőségetek a felszerelést csinosítgatni, bővíteni, ehhez adunk egy kis iránymutatást.

Lábbeli

Mivel túráinkon leginkább a lábunkra van szükségünk, a legfontosabb felszerelésünk maga a lábbeli. Nagyon el tud rontani egy túrát, ha nem megfelelő típusú, vagy nem megfelelően bejáratott cipőt választunk.

Külföldi magashegyi (Nagy-Bihar csúcstámadás), téli vagy combosabb teljesítménytúrákhoz mindenképpen ajánlott egy jó minőségű vízálló túrabakancs. Mindmáig vita tárgya, hogy a természetes, vagy mesterséges alapanyagú bakancsok-e jobbak. Én a kettő kombinációjában hiszek, szerintem a legjobb egy bőr bakancs, valamilyen vízálló membránnal (pl. Gore-Tex). Én személy szerint jónak tartom a Quechua bakancsait, ettől komolyabb kategóriát képviselnek az Olang, Lowa, vagy North Face bakancsok, illetve csúcskategóriának számítanak a Meindl vagy a Hanwag bakancsai.

Ruházat

Egy nyári túrán nincs nagy gond az öltözködéssel, próbáljuk mindig az aktuális időjárásnak megfelelően öltözni. Én mindenképpen javaslom lélegző ruházat használat, nagyon jók a Quechua, a Karrimor és a Kalenji szintetikus pólói, nagy megkönnyebbülést okozhat, ha egy combosabb emelkedő után nem folyik a hátunkon a víz. Annak ellenére, hogy nyári túrán nem számítunk hidegre/csapadékra, a táska aljára mindig csomagoljatok egy vékony pulóvert, esőkabátot, esetleg egy esőnadrágot is.

Téli és magashegyi túrákon már egy kicsit más a helyzet, itt meg kell találnunk az arany középutat az alul és túlöltözés között. Én személy szerint a “kevesebb több” híve vagyok, menet közben úgyis melegebb van. Téli túráimra én általában hosszú ujjú aláöltözettel, egy vékonyabb és egy hosszabb polárral, pamut zoknival és széldzsekivel készülök. A legtöbb ruhadarab amit viszek lélegző és szélálló is egyben. Téli túrákra semmiféleképpen ne vigyünk olyan ruhát, ami magában tartja az izzadságot, különben nagyon hamar összeszedhetünk egy tüdő/torokgyulladást. Inkább száraz háttal fázzunk egy kicsit, minthogy a hátunkra fagyjon a menet közben összegyűlt izzadság.

Sí, snowboard - WEDZE Sí, snowboard, szánkó - SIMPLE WARM férfi aláöltözet WED'ZE - Sí aláöltözet

Ahogy már említettem, legalsó ruhadarabnak (base layer), valamilyen szintetikus (pl. Wedze, Zajo), vagy gyapjú (pl. Icebraker Merino) anyagú póló ajánlott. Nagyon fontos az is, hogy a zoknikkal is ésszerűen bánjunk, hiszen amennyiben több zoknit húzunk a kelleténél, hamar beizzadunk a cipőbe. Amennyiben a zokniréteg túl vastag, a bakancs hideg falával érintkezve, tovább hűtheti lábunkat.

Ha mégis megtörténik a baj és nagyon leizzadunk, lehetőségeinkhez mérten váltsunk pólót, vagy próbáljuk megszárítani a vizes ruhadarabokat (anélkül, hogy kővé fagyasztanánk őket).

Egyebek

Következő túránk során nem érintünk vízvételi pontot, vagy boltot, ezért nagyon fontos, hogy elegendő enni- és innivaló legyen nálunk. Egy egész napos túrára legalább 1,5l folyadék ajánlott leginkább víz (isoital), tea vagy gyümölcslé formájában. Az ételeknél ügyeljetek arra, hogy nagy energiatartalmú, nehezen romló élelmiszereket hozzatok. Ilyenek pl. szalámifélék, szalonna, kolbász, sajt, gyümölcsök, müzliszelet, olajos magvak.

Elsősegély csomag minden túrán van a túravezetőknél, azonban ha valamilyen gyógyszert szedsz, azt mindenképp hozd magaddal és esetleges betegségeidről, allergiáidról tájékoztasd a túravezetőket.

Nagyon jól tud jönni akár hideg, akár meleg időben az ajakbalzsam és a kézkrém, amennyiben érzékeny a bőröd, mindenképp hozz magaddal.

Minden túránkat a környezetvédelem jegyében hirdetjük meg, ezért érdemes a szemétnek valamilyen szatyrot hozni. Az útközben lábunk elé kerülő szemét gyűjtése sem megvetendő!

Habár a következő túránk még téli túrának számít, napszemüveget vagy síszemüveget is hozzatok magatokkal, amely jó szolgálatot tehet nagy szél és a havas felszínről visszaverődő erős napsugárzás esetén is.

Checklist

Íme egy lista, hogy mit hozzunk a túrákra:

 • időjárásnak, terepnek megfelelő, bejáratott bakancs
 • réteges öltözet
 • eső/széldzseki
 • 1,5l folyadék
 • egész napra hideg élelem
 • szedett gyógyszerek
 • nassolnivaló
 • esetleg könnyű bicska
 • esetleg elemlámpa, fejlámpa

És egy lista azokról az eszközökről, amit a túravezetőknél találtok:

 • elsősegélycsomag (alapvető sebellátó eszközök, kötszer, fájdalomcsillapító, görcsoldó, lázcsillapító, Fenistil gél, izomlazító krém, B6 vitamin, széntabletta, hasfogó stb.)
 • tűzgyújtó eszközök, tájoló, elemlámpa, kötél, varrókészlet
 • kés, bicska
 • izolációs fólia
 • térkép
 • GPS